Projekter
I arbejdet med sårbare familier, der er præget af komplekse og mangesidede problematikker, kan det som fagperson være en udfordring at få et overblik over hvilken hjælp familien har brug for, og hvordan den bedst kan iværksættes. Særligt kan det være en vanskelig opgave at få skabt en fælles forståelse med forældrene om målet med behandlingen og hvilke forhold i deres forældreskab, som er væsentlige at have fokus på at udvikle.
For at understøtte dette arbejde, har Refleksivt Forum, i samarbejde med Arietta Slade fra Yale University og Michelle Sleed fra Anna Freud Centre, udviklet en metode til at anvende det semistruktureret forældreinterview PDI (Parent Development Interview) som en del af en familiebehandlingsindsats.
Formålet med at anvende et semistruktureret interview i et familiebehandlingsforløb, er et ønske om at kunne bidrage til:
- At behandlerne får et tydeligere billede af de områder i forældreskabet, hvor forældrene er udfordret og har brug for hjælp til at udvikle deres forældreskab.
- At forældrene få vist hvilke mentaliseringsressourcer de har til rådighed, således at indsatsen kan tilrettelægges indenfor deres nærmeste udviklingszone.
- At behandlerne og forældrene igennem processen får en fælles forståelse af udfordringerne og ressourcerne, og derved de terapeutiske mål med arbejdet.
- At udformningen af de terapeutiske mål kan virke allianceopbyggende og være med til at fremme de professionelles mentaliserende holdning, i deres arbejde med familien.
Metoden har gennem det sidste år været afprøvet i Høje Taastrup kommunes familieindsats FamilieSporet, hvor man har haft stor glæde af at bruge interviewet og den beskrevne metode til at analysere og opstille fælles mål med familien i en feedbacksamtale. Tilbagemeldingen fra behandlerne viser at mange igennem anvendelsen og analysen af interviewet har egentlige aha-oplevelser som afføder indsigter, der ændrer og præciserer deres hidtidige blik på forældrenes evne til at mentalisere deres børn. Familiebehandlerne peger desuden på at selve interviewsamtalen med forældrene, opleves som en frugtbar terapeutisk intervention i sig selv. Endelig er erfaringen at processen opleves at bidrage positivt til relationsdannelse og -udvikling, særligt kan en god feedbacksamtale bidrage til at tegne en mere sammenhæng og meningsfuld fortælling om familiens forhold og forælderens livshistorie.
Hvis du er interesseret i at høre mere om metoden er du velkommen til at kontakte Anne eller Jeppe. Du kan også se hvornår der udbydes kursus i metoden.
Minding the Baby er en forskningsbaseret, tværfaglig og hjemmebaseret indsats udviklet af Yale University med fokus på at styrke helbred og tidlige relationer mellem sårbare forældre og deres børn. Metoden har i et lodtrækningsforsøg i USA vist positive effekter. Samtidig tilbyder programmets mentaliseringsbaserede metode en ny faglig tilgang, som vinder mere og mere frem.
Programmet ønsker at fremme både psykisk som fysisk sundhed hos barnet og forældrene, hvilket udmøntes af et tværfagligt team omkring familien. Indsatsen starter i andet til tredje trimester før barnet bliver født og afsluttes når barnet er to år.
I målgruppen ses forældrene ofte at have alvorlige traumer fra egen opvækst, der viser sig som psykiske problemer og sociale problemer på flere niveauer, hvilket peger på stor udsathed. De kan være forældre, som har oplevet overgreb og er blevet udsat for forskellige former for omsorgssvigt.
Manglende forældrekompetencer eller destruktivt familiemønster med fx vold og misbrug kan resultere i, at barnet udvikler tilknytningsforstyrrelser, adfærdsproblemer og indlæringsproblemer, hvis der ikke interveneres.
Refleksivt Forum er tilknyttet som faglige konsulenter i en storstilet afprøvning af Minding the Baby, som skal iværksættes i 8 danske kommuner over de næste 6 år. Projektet, der er økonomisk støttet af Den A. P. Møllerske Støttefond, gennemføres under ledelse af Metodecenteret i samarbejde med Yale University, og skal evalueres af VIVE – det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.
Udvikling af et redskab til afdækning af plejeforældres mentaliseringsressourcer og sårbarheder til brug for socialtilsynenes godkendelse af plejefamilier i Danmark
Refleksivt forum er af Socialstyrelsen udvalgt til at udvikle et redskab til afdækning af plejeforældres mentaliseringsressourcer og sårbarheder til brug for socialtilsynenes godkendelse af plejefamilier i Danmark. Formålet med nærværende tiltag, er at styrke Socialtilsynets godkendelse af plejefamilier i Danmark. Ønsket er at metodeudvikle på den eksisterende kvalitetsmodel, som Socialtilsynet anvender i deres godkendelse af nye plejefamilier.
Anne Blom Corlin har i flere år arbejdet på at udvikle et mere let tilgængeligt interview ud fra AAI og PDI som gør det muligt for familiepleje- og tilsynskonsulenter (i det følgende konsulenter) at få et indblik i mentaliseringsressourcer og sårbarheder hos kommende plejeforældre. Med inspiration fra Refleksiv Funktionsskala har Anne Blom Corlin udarbejdet relevante analyse- og dialogredskaber som konsulenterne kan anvende i deres analyse af mentaliseringsinterviewet med plejeforældre. Ønsket har været at udvikle en begrundet praksis i familiepleje- og tilsynskonsulenternes arbejde med godkendelse af plejefamilier, ved at anvende metoder og tilgange som har afsæt i eksisterende forskning og viden om området. Denne metodetilgang tilstræber således ikke at familiepleje-konsulenterne kan foretage en forskningsmæssigt pålidelig vurdering af plejeforældres mentaliseringskompetance (målt ved Refleksivt Funktion) men tilstræber at kvalificere godkendelses- og matchningspraksisen således, at konsulenten anvender en mere systematisk metode og arbejder ud fra veldefinerede kriterier, i deres vurdering af mentaliseringsressourcer og sårbarheder. Dette udviklingsarbejde har Anne Corlin implementeret over de sidste 6 år i forskellige kommuner så som København, Århus, Frederikshavn, Guldborgsund, Thisted, Odense m.fl.
Udviklingen af nærværende redskab vil forløbe i perioden fra april 2018 – til juli 2017. Redskabet som søges udviklet vil derfor kræve specialiserede færdigheder som konsulenterne skal uddannes i, samt opfølgende supervision på igangværende godkendelsessager for at sikre optimal implementering og tilstrækkelig sikkerhed i deres vurderinger hos tilsynskonsulenterne.